- Barista – Osoba, ktorá sa venuje káve, ktorá jej aj rozumie a dokonale ovláda svoju prácu, tak ako aj rôzne prípravy a spôsoby.
- Tamper – Dôležitá pomôcka pri utláčaní kávy v portafilter.
- Portafilter – Páka – kde sa dávkuje namletá káva (tradične 7 alebo 14g) – čerstvo namletej kávy.
- Tamper stand – Utláčacia ”stanica”, na pridržanie, udržanie páky (portafilter), pri utláčaní.
- Roasting – Praženie kávy, jeden z najdôležitejších procesov, predtým, ako ochutnáte svoju obľúbenú šálku kávy.
- Bag – Obyčajne jutové vrece zelenej kávy. V niektorých krajinách sú rôzne miery ako napr. Brazília 132 pounds, Colombia 154 pounds, Angola 176 pounds….
- Blend – Mix 2 alebo viacerých variet kávy, ktoré sú miešané spolu.
- Buttery – Plná chuť ”oleja” na podnebí v ústach.
- Cafe benefiaciado – Lúpaná káva.
- CC , C/C – Súčasná úroda.
- Cif – cena kávy, poistenie, doprava.
- Harsh – Termín opisujúci určitú kávovú chuť.
- Groundy – Zemitá chuť.
- HG – Hight Grown (2000 – 4000 feet u.t.s.).
- Kilogram – 2.2046 pound.
- Limu – Nízka acidita pranej kávy, typická pre Etiópiu.
- Lavando fino – Najlepší stupeň pre kávu z Venezuely.
- LGC – Low Grown Central.
- Longberry harar – Stupeň kávy pre Etiopiu. Zrná sú väčšie ako ”shortberries“.
- MAM – Akronym pre Medelin, Armenia a Manizales =kolumbijská káva, ktoré sa štandartne predávajú v jednom kontrakte.
- Mbuni – Nepraná zlá (chudobná) kvalita kávy.
- Rioy , rio-y – Zaručne rio chuť.
- Rio – ”lekárska ” chuť kávy z Brazílie.
- SHB – Strictly Hard Bean.
- Sound coffee – Káva v ”obchodných podmienkach“.
- Source – Place of origin. Zdroj.
- Traviesa – Druhý zber.
- Unwashed coffee – Káva ”vyrábaná ” suchou metódou.
- UQG – Usually Good Quality.
- Whole bean – Upražená káva, ale nie mletá.
citované online z: https://gcj.sk/2013/01/05/kavove-pojmy/