KÁVOVÉ POJMY

pojmy
  • Barista – Osoba, ktorá sa venuje káve, ktorá jej aj rozumie a dokonale ovláda svoju prácu, tak ako aj rôzne prípravy a spôsoby.
  • Tamper – Dôležitá pomôcka pri utláčaní kávy v portafilter.
  • Portafilter – Páka – kde sa dávkuje namletá káva (tradične 7 alebo 14g) – čerstvo namletej kávy.
  • Tamper stand – Utláčacia ”stanica”, na pridržanie, udržanie páky (portafilter), pri utláčaní.
  • Roasting – Praženie kávy, jeden z najdôležitejších procesov, predtým, ako ochutnáte svoju obľúbenú šálku kávy.
  • Bag – Obyčajne jutové vrece zelenej kávy. V niektorých krajinách sú rôzne miery ako napr. Brazília 132 pounds, Colombia 154 pounds, Angola 176 pounds….
  • Blend – Mix 2 alebo viacerých variet kávy, ktoré sú miešané spolu.
  • Buttery – Plná chuť ”oleja” na podnebí v ústach.
  • Cafe benefiaciado – Lúpaná káva.
  • CC , C/C – Súčasná úroda.
  • Cif – cena kávy, poistenie, doprava.
  • Harsh – Termín opisujúci určitú kávovú chuť.
  • Groundy – Zemitá chuť.
  • HG – Hight Grown  (2000 – 4000 feet u.t.s.).
  • Kilogram – 2.2046 pound.
  • Limu – Nízka acidita pranej kávy, typická pre Etiópiu.
  • Lavando fino – Najlepší stupeň pre kávu z Venezuely.
  • LGC – Low Grown Central.
  • Longberry harar – Stupeň kávy pre Etiopiu. Zrná sú väčšie ako ”shortberries“.
  • MAM – Akronym pre Medelin, Armenia a Manizales =kolumbijská káva, ktoré sa štandartne predávajú v jednom kontrakte.
  • Mbuni – Nepraná zlá (chudobná) kvalita kávy.
  • Rioy , rio-y – Zaručne rio chuť.
  • Rio – ”lekárska ” chuť kávy z Brazílie.
  • SHB – Strictly Hard Bean.
  • Sound coffee – Káva v ”obchodných podmienkach“.
  • Source – Place of origin. Zdroj.
  • Traviesa – Druhý zber.
  • Unwashed coffee – Káva ”vyrábaná ” suchou metódou.
  • UQG – Usually Good Quality.
  • Whole bean – Upražená káva, ale nie mletá.
 citované online z: https://gcj.sk/2013/01/05/kavove-pojmy/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *