Viete, že nie je káva ako káva, a to aj vďaka rozdielnemu praženiu? Prečo je praženie kávy alfou a omegou jej výslednej chuti a výsledného vplyvu na náš organizmus? Aké je tajomstvo optimálneho praženia? Záleží na tom, aké praženie zvolíme pre konkrétnu prípravu alebo nám to môže byť jedno? Aký je trend slovenských kaviarní a lokálnych pražiarní?
Určite ste už počuli o tom, že výsledná chuť kávy výrazne závisí od toho, ako je káva pražená. Možno niektorí z vás, tí vášnivejší kávičkári, ste už zachytili trend svetlého praženia, ktoré vraj odhalí skutočnú chuť kávy. Už od môjho pôsobenia v Melbourne, jedného z hlavných miest kávy, mi učarovala čerstvo pražená káva. Pričom ma zaujal práve trend menších lokálnych pražiarní, ktoré sa doslova hrali so svojou kávou.
Či už išlo o vysokokvalitné jednodruhové plantážne kávy alebo o špeciálne vyberané a kombinované espresso zmesi, cieľom bolo vždy dať káve svoj vlastný charakter tak, aby sa v káve vytvorila harmónia chuti samotného zrna a formy praženia. A to, ako som zistil, nie je vôbec ľahká záležitosť. Poďme ale pekne poporiadku a otvorme najprv malé okienko do sveta praženia kávy.
Citované z blogu Dušana Plichtu, dostupné online: http://www.dusanplichta.com/blog/umenie-prazenia-kavy-rozhoduje-nielen-o-chuti-ale-aj-o-celkovom-ucinku-na-nas-organizmus/